Cellosonate Nederland

Fondsenwerving 2019 – heden

Stichting Cellosonate Nederland is opgericht in 2007 door Doris Hochscheid en Frans van Ruth. De stichting richt zich op het uitvoeren en stimuleren van uitvoeringen van Nederlandse kamermuziek, in het bijzonder werken voor of met cello en piano. Hiermee wil de stichting meer waardering en bekendheid creëren voor dit klinkende erfgoeddeel van onze culturele schatkist. Doris Hochscheid speelt met veel liefde en plezier ‘gewone concerten’, maar maak daarnaast ook muziektheater, liefst een beetje experimenteel.

Momenteel werk ik aan We’ll never let you down (‘We laten je niet stikken’); een kameropera voor bariton, acterende celliste en piano. De opera gaat over het tragische leven van Jacqueline du Pré (1945–1987), een Britse klassiek celliste die beschouwd wordt als een van de grootste cellisten van haar tijd. Al op 28-jarige leeftijd moest zij haar carrière beëindigen, naar later bleek door de ziekte multiple sclerose. Ze stierf op 42-jarige leeftijd.

Stichting Cellosonate Nederland wil met deze kameropera het universeel menselijke verdriet voelbaar maken om het verlies van een geliefd persoon, maar ook de pijn van slachtoffers van fake news, roddel en achterklap. Du Pré’s leven was het onderwerp van de omstreden film Hilary and Jackie (1998), die kritiek oogstte vanwege zijn onzorgvuldigheid, sensatiebelustheid en eenzijdige perspectief.

www.cellosonate.nl